Dimarts 30 d'abril de 2024
|
08:56 H
Bonell destaca que s'ha marcat un marge "prudent" per a l'adaptació als nous requisits de coneixement del català

Andorra la Vella.- La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha fet una valoració positiva del text de la llei del català que ha sortit del Consell General fruit del treball en comissió i que ha de ser votada el 25 d'abril. Així, creu que "s'ha posat un marge suficientment prudent" perquè tant el ministeri com els empresaris i treballadors puguin fer front a les noves obligacions de coneixement de la llengua derivada d'aquesta llei. Així, cal recordar que els grups parlamentaris han acordat l'obligatorietat de cursar una formació de català de 30 hores per tal de poder obtenir dita renovació, a excepció que es pugui demostrar un nivell adequat de la llengua. Així en el cas de la primera renovació, caldrà acreditar el nivell A1 de català, mentre que per a la segona renovació, el requisit serà el nivell A2. Aquesta mesura entrarà en vigor a partir del 26 d'abril del 2026.

Així, Bonell ha recordat que el projecte de llei quan es va entrar a tràmit paramentari "ja preveia" que els permisos de residència i treball estiguessin "vinculats" al coneixement de la llengua oficial del país i que el requisit es pogués ampliar "a tots els permisos", però ha manifestat que si bé des de l'executiu es va preveure que es fes a partir de l'aprovació de la llei, els grups volien que a al text legislatiu quedés marcat "quan seria obligatori per a tots els permisos" i ha remarcat que ja li sembla bé, ja que el temps marcat és prudencial perquè també el ministeri tingui el temps suficient per preparar-se per a aquesta entrada en vigor. I ha afegit que és "important" que hi hagi també un temps perquè els empresaris es puguin "anar preparant".

D'altra banda, i qüestionada sobre la constitució de la comissió de l'estatut de l'artista, ha manifestat que des del ministeri es va fer arribar una carta a les entitats culturals perquè proposessin els noms dels seus representants en aquesta comissió i que de moment hi ha cinc candidatures sobre la taula. Precisament aquest dimecres, les associacions es reuniran per escollir les dues persones que els representaran en aquesta comissió que un cop es posi en marxa començarà a valorar les demandes que es puguin rebre d'artistes que vulguin estar registrats.


15.04.2024, 13.58 h
Cultura
Nacional
M. F.

Foto: M. F.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, en una imatge d'aquest dilluns al migdia.


La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, valora que el marge d'adaptació a la llei és adequat.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, defensa que hi hagi un temps perquè els empresaris es puguin anar preparant per a les noves exigències de la llei del català.