Dimarts 30 d'abril de 2024
|
23:43 H
Arantxa Coca: "Totes les parelles són compatibles si s'ho proposen"

Andorra la Vella.- Parlar de l'amor, la relació en parella i de la compatibilitat entre dues persones. Sota aquesta premissa la psicopedagoga familiar, Arantxa Coca, visita aquest divendres l'hotel Roc Blanc per presentar la conferència 'Parella i compatibilitat. Sou compatibles?', una xerrada que s'emmarca en el cicle Speakers'Corner i que de manera lúdica convidarà els assistents a esbrinar si realment són compatibles amb les seves parelles i què poden fer per millorar la seva relació amorosa.

Malgrat que la compatibilitat en parella és un factor que es mesura segons el perfil de la persona, l'especialista assegura que "totes les parelles són compatibles si s'ho proposen", ja que mentre que algunes no tenen dificultats en la relació, d'altres han d'esforçar-se més si el que realment volen és passar la vida amb la persona que tenen al costat. "Allò que diuen que si estem fets l'un per l'altre la cosa flueix, no és cert, això només passa a Hollywood", manifesta.

Coca desgranarà d'aquesta manera els punts fonamentals que aborda en el seu llibre 'Así eres, así amas', on parla de quatre perfils de personalitats ben diferenciats en parella: el crític, el submís, l'antidependent i el ponderat. En aquest sentit, parlarà de les combinacions possibles entre tots quatre perfils i mostrarà un quadre on es podrà veure quins perfils són més compatibles "i quins ho tenen més difícil".

Precisament, per aquests casos on hi ha major 'incompatibilitat', l'experta donarà un seguit de 'tips' per millorar la seva relació, tot i que reconeix que, en definitiva, "hi ha parelles que s'ho han de treballar més". De fet, assegura que les confrontacions acostumen a sorgir quan s'inicia la convivència i, en aquest sentit, advoca per "la paciència i tenir mà esquerra".

A grans trets, Coca detalla que algunes solucions per aquestes parelles passen per factors com la solidaritat o la bondat, intentant ser més generós amb l'altra persona; però també s'ha de posar atenció a factors com l'ansietat o evitar caure en la victimització. Per assolir aquests objectius, però, indica que és necessari un treball continu, "renunciant al teu ego i tenint menys orgull". "El premi de tot plegat és estar amb aquella persona que vols", per tant, l'especialista manifesta la importància que hi hagi "una mica d'inversió personal, que tampoc t'anirà malament a tu".

De la mateixa manera, la psicopedagoga familiar apunta que en la fase d'enamorament, entre el primer i el tercer any, "les coses sempre són més fàcils", mentre que les reticències entre els membres d'una parella comencen a sorgir "quan s'entra en la rutina", ja que "els impulsos de cadascú són més genuïns i espontanis", tot i que "també hi ha parelles que des del principi ja xoquen", conclou.


17.04.2024, 10.00 h
Economia - Empresa
Nacional
Redacció

La psicopedagoga familiar, Arantxa Coca.